BROOD ZOALS BROOD BEDOELD IS!

Van der Westen OFB is de biologische bakkerij voor 100% echt en eerlijk brood. Geen gebakken lucht, geen toevoegingen van ongewenste “broodverbeteraars”. Brood zoals brood bedoeld is. Natuurlijke ingrediënten en ambachtelijke bereidingswijzen, waarbij biologisch en biologisch-dynamisch de basis zijn. Met als voornaamste ingrediënten: liefde, passie en tijd. Als pioniers in de biologische markt, met veel kennis en ervaring, bieden wij de biologische winkels een totaalassortiment met de beste kwaliteit biologisch brood en banket.

ECHT EERLIJK BROOD

Bij ons is speltbrood ook echt puur spelt, en desem brood ook uit echte zelfbereide desem. Zo doen we dat al jaren en zullen we dat ook nog vele jaren blijven doen, uit volle overtuiging. Met zorgvuldig geselecteerde pure biologische ingrediënten bakken we een rijk assortiment biologische en biologisch dynamische broden. Van een eenvoudig, 100% volkoren busbrood uit tarwe of spelt gebakken, tot unieke slowbaking broden met een bereidingstijd van maar liefst 48 uren. Echt eerlijk brood. Om een rijke variatie biologisch brood te kunnen bakken, is veel vakmanschap nodig. Geen industriële bakmethodes met kant en klare bakmixen, maar veel ervaring met en kennis van pure biologische ingrediënten. Om zo, met de inzet van verschillende manieren om brood te bakken, dagdagelijks vers gebakken, unieke broden aan te kunnen bieden. Enkele voorbeelden.


DEMETER BROOD VAN NEDERLANDS GRAAN

Ons demeter brood wordt gebakken met graan van Nederlandse biologisch dynamische telers en wordt in Nederland op molenstenen gemalen. Zo is de keten uiterst kort en blijft de kwaliteit behouden. Regionaler kan het haast niet. Van deze granen bakken wij Keltisch brood en authentieke Duitse broden. De Keltische busbroden worden gebakken met heel weinig gist en kennen een lange rijpingsperiode waardoor er een rijk aroma ontstaat. Voor de handgevormde, naar authentiek Duitse recept gebakken, broden maken we eerst een kookstuk. Gebroken granen en zorgvuldig geselecteerde zaden worden enkele uren gekookt, afgekoeld en samen met eigen natuurdesem en meel tot de mooiste broden gevormd. Ze mogen lang rijpen en rijzen en worden zorgvuldig gebakken. Puur vakmanschap. Door deze ambachtelijke werkwijze krijgen deze broden een zeer rijk aroma en blijven ze dagenlang vers.


VOLKOREN BUSBRODEN VAN TARWE OF SPELT

Biologisch graan op molenstenen gemalen, water, gist of echte natuurdesem en zout. Soms verrijkt met zaden en pitten. Zo “eenvoudig” kan echt brood zijn. Geen vetten, geen suikers of andere verstopte ingrediënten om veel water te binden en waar  het brood zogenaamd malser van wordt. Daardoor ook veel voedzamer en rijk aan vezels. Eenvoud, met de pure smaak van graan.


KELTISCHE BRODEN

Hierbij volgen wij een oeroude Ierse manier van bakken. Kenmerk van het proces is dat er minder gist wordt gebruikt dan normaal. We maken een zetsel met 60% van het meel, 100% van het water en slechts 0.21% gist. Dit zetsel rijpt een paar uur en ontwikkeld hierdoor een heerlijk vol aroma. Samen met de langere rijstijd krijgen deze broden hun uitgesproken smaak. Vrijwel al onze Keltische broden zijn van Demeter kwaliteit. Het zijn compacte, smeuïge broden die lekker lang vers blijven.


PANE-MAIRE EN BOURGONDISCHE VLOERBRODEN

Een uniek assortiment ambachtelijke vloerbroden, op de stenen ovenvloer gebakken. Het lange proces van ruim 40 uur maakt deze broden bijzonder! Daardoor kan de smaak zich in alle rust volledig ontwikkelen. Het zogenaamde vóórdeeg krijgt 24 uur de tijd om te rijpen, waarna elk brood in een apart rijsbakje gaat voorrijzen. Deze rijstijd zorgt voor de luchtigheid in het brood. Daarna gaat het brood 16 uur in de koeling om haar aroma volledig te ontwikkelen. Tenslotte worden deze broden met veel vochten een lage temperatuur gebakken. Zo ontstaat een heerlijk smeuïg brood met een open broodstructuur, een krokante, dunne korst en zeer rijk aroma. In vele varianten verkrijgbaar, zowel vers als bake-off .


SPAANSE VLOERBRODEN

In Spanje gebruiken ze ‘madre’ voor hun traditionele broden. Dat is een speciale soort desem dat minder zuur is dan normaal zuurdesem. Het moederdeeg voor onze Spaanse broden is dan ook een echte ‘masa madre’ welke Ad ooit uit Spanje heeft meegenomen. Van deze ‘masa madre’ houden onze bakkers altijd een deel apart om weer nieuw desem te kunnen maken. Zo krijgt ons moederdeeg uiteindelijk heel veel kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Het deeg mag lang rijpen voordat het wordt afgebakken tot een verrukkelijk, rijk smakend en heerlijk knapperig brood.


PAIN BOULOT VLOERBRODEN

Typisch Franse desembroden, geïnspireerd op een traditionele Franse receptuur. Luchtig van binnen en krokant van buiten. Het proces van dit smeuïge brood begint met de zogenoemde autolyse (het laten rijpen van het deeg). Hiervoor mengen onze bakkers bloem en water en laten dit vervolgens enkele uren rijpen. Het rijpen van het deeg is nodig om een natuurlijk enzymatisch proces op gang te brengen waardoor er extra sterke gluten gevormd worden om de broden goed te laten rijzen. Na de rijping wordt het mengsel gekneed tot een bijzonder glazig deeg. Dit deeg krijgt vervolgens alle tijd om te rijzen en nog meer smaak te ontwikkelen. Het brood moet enkele keren opnieuw met de hand gevouwen worden. Hierdoor behouden onze Pain Boulot broden hun luchtige structuur. Na het lange en arbeidsintensieve proces gebeurt ook de vormgeving van ons Pain Boulot in meerdere stappen. Het deeg wordt met liefde en passie handmatig gevormd, zodat de luchtige structuur behouden blijft. Het bakken op hoge temperatuur zorgt uiteindelijk voor een knapperige en erg smaakvolle krokante korst.


Image titleImage titleImage title
Laden
Laden